dijous, 7 de gener del 2010

Maillol l'escultor de la Mediterrània


"Aristides Maillol (Banyuls de la Marenda, Roselló 1861-1944) és un dels escultors més destacats i originals de la primera meitat del segle passat. Pioner de la modernitat, la seva obra esdevé un punt de ruptura que obrirà una de les principals vies de renovació del llenguatge formal de l'escultura al segle XX, en trencar radicalment amb la grandiloqüència i el narrativisme estatutari característics de la fi del vuit-cents" (Maillol, Opuscle de l'exposició, Caixa Catalunya, Obra Social fins al 30 de gener de 2010).

El jove Maillol, obsedit per ser pintor se'n va a París a estudiar a l'École de Beaux-Arts, allà descobreix la pintura de Gauguin.

Insatisfet com a pintor, es consagra a la tapisseria. Obre un taller a Banyuls. Utilitza pigments naturals i s'entusiasma amb els resultats. L'any 1902, però pateix una greu infecció als ulls que l'obliga a renunciar a la tapisseria.

Maillol s'inicia en l'escultura amb els baixos-relleus. L'artista troba el seu camí de creació en el retorn al classicisme, síntesi de raó, harmonia i proporció. Així, crea un nou cànon de bellesa, basat més en les formes que en l'expressivitat del subjecte. Les seves Venus i banyistes tenen postures simples. La perfecció de les formes i l'equilibri de les proporcions esdevenen el veritable tema.

Un cop trobat el seu cànon de bellesa ja el varià poc: tota la seva vida tracta eminentment el tema de la dona nua amb obres mestres com Pomoda, Flora, Illa de França, La Venus del collaret, Les tres Ninfes.

Mediterrània, escultura d'una dona pensant, s'ha definit com "dona asseguda, equilibrada, arcaica, d'una plenitud somàtica i d'una pau perfecta". André Gide, escriu l'any 1905 "Maillol acaba d'introduir el silenci en l'escultua". Per cert, que el primer nom d'aquest escultura fou El pensament que ens recorda El Pensador de Rodin. Estranya casualitat o no?

Si aneu a veure l'exposició a la Pedrera, no deixeu de veure i escoltar el documental contemporani, on el propi Maillol explica com treballa al seu taller a l'edat de 83 anys.

Nota: La fotografia de l'escultura és al Passeig de Gràcia davant de la Pedrera on té lloc l'exposició.

2 comentaris:

  1. Joan, enhorabona per la iniciativa de fer un bloc. Jo ho tinc pendent i espero posar-m'hi aviat.

    M'ha agradat aquest apunt que has fet sobre Maillol. Volia anar aquesta exposició, però em sembla que ja no hi seré a temps. Llàstima! Com a mínim he tingut l'explicació que has volgut compartir amb nosaltres.

    Molta sort i bon any!

    ResponElimina
  2. Gràcies pels teus ànims! Rosa.

    Tens temps fins al 31 de gener per veure l'exposició

    ResponElimina