diumenge, 31 de gener del 2010

Fòrum Social Català. Idees i fets per canviar Catalunya i el món


Diuen que si vols canviar el món has de començar per tu mateix. Això és el que ens proposa el II Fòrum Social Català (FSCaT) els dies 30 i 31 de gener de 2010 amb més de 90 seminaris de treball que recullen i proposen tot tipus d’alternatives per construir una altra Catalunya.

“Volem una Catalunya sense exclusió, sense violència, sense pobresa, on tots siguem iguals en drets i deures, on la prioritat de les polítiques siguin les persones i no el benefici econòmic. Cal canviar el model econòmic que ens ha fet preocupar-nos més dels bancs que de les persones realment necessitades...” Una altra Catalunya és possible, un altre món és necessari. Amb aquest lema el FSCat ens engresca a rebel·lar-nos i fer que escoltin la nostra veu. Aquesta crònica és un tast de dos dels noranta-sis seminaris.

En la sessió Alternatives a la banca Arcadi Oliveres, professor d’economia aplicada i president de Justícia i Pau va fer una crítica raonada i raonable a la banca espanyola i també a la caixes catalanes. Per il·lustrar-ho explicà diverses anècdotes que si no fossin dramàtiques podrien ser divertides, com la del senyor Botín del Santander un dia que va haver de lliurar personalment una fiança milionària transportada en un furgó blindat en un jutjat i a l’endemà mateix “el botí” va haver de ser dipositat en una sucursal del mateix banc per garantir-ne la seguretat. És allò de “la banca sempre guanya”. També explicà quina és l’ànima de la Caixa: segons els seus càlculs, l’any 2000 la Caixa va tenir uns guanys de més de 120.000 milions d’euros, dels quals tant sols  4.000 milions van anar pròpiament a l’obra social. Les proporcions actuals no han canviat.

Ada Colau   representant de l’Assemblea Popular per un Habitatge Digne 
informa sobre diverses iniciatives contra l’assetjament immobiliari, l’especulació urbanística, i en defensa de l’habitatge digne a la ciutat. Probablement, el problema que afecta a més persones després del de la desocupació.

Víctor Maeso representant de SETEM va informar d’un estudi sobre les vinculacions entre bancs i indústria armamentística. El web sobre els secrets ocults dels bancs  informa àmpliament de principals bancs del món que inverteixen o financen aquesta indústria letal. A Espanya els principals implicats són, segons aquest estudi, el BBVA i el Santander.  La campanya  BBVA sense armes” és el principal producte d’aquest estudi. Aquest darrer banc ha enunciat, fruit d’aquesta campanya, un compromís de no finançament de les dites “bombes de raïm”. L’altre banc espanyol no sembla que tingui cap intenció de modificar res.

Jordi Marí representant de FETS explicà la importància d’incidir en l’àmbit financer des d’una perspectiva ètica, i detallà les opcions que tenim avui a Catalunya:  des de les iniciatives informals, el microcrèdit social, els projectes no bancaris (Coop 57 i Oikocredit Catalunya) fins a projectes bancaris com FIARE o Triodos Bank). En resum, en el període 2005-2008 l’estalvi en la banca ètica s’ha multiplicat per sis i els préstecs concedits per cinc. 

Enric Duran líder de Podem viure sense capitalisme  proposà construir una alternativa a l’actual model econòmic capitalista. Plantejà diverses experiències com la moneda social i altres experiències alternatives.

El segon seminari tractà sobre “L’aportació catalana al consens de Barcelona”, a càrrec d’una representant de l’Institut de Drets Humans de Catalunya i de Martí Olivella líder social i director de NOVA  (NO Violència Activa) associació que promou la innovació social amb participació ciutadana i diàleg intercultural per contribuir a generar models socioeconòmics alternatius a la globalització, una cultura de pau basada en alternatives civils de defensa i una societat més participativa i sostenible.

La sessió va ser un exemple de participació activa sobre un dels punts que una vintena d'experts catalans havien aportat prèviament. En aquesta consulta s'hi podia prendre part valorant les propostes de tots o d'alguns dels 5 àmbits temàtics. Calia  llegir detingudament cada proposta i indicar el grau d'acord amb un sistema de valoració. Els temes proposats eren:
  1. Quin món volem? Valors i objectius
  2. Quin món tenim? Recursos i població
  3. Com hem de decidir? Sistema polític
  4. Com ens hem d'administrar? Sistema econòmic: Visions i models. Accions
  5. Com ens hem de comunicar? Sistema comunicatiu
En total s’han estructurat més de 160 propostes i els participants poden continuar expressant les seves valoracions per Internet. El resultat serà l'aportació catalana col·lectiva al procés internacional d'elaboració del Consens de Barcelona, que tindrà la seva trobada pública el gener de 2011 en aquesta ciutat, i que aportarà els resultats al Fòrum Social Mundial de Dakar, a finals del mateix mes de 2011. Així mateix, ens recorden que si encara no ho heu fet podeu firmar el manifest aquí

Acabo aquest article amb la recomanació de l’article d’Edgar Morin Elogio de la metamorfosis, on el filòsof francès afirma que “Ara l’objectiu és salvar la humanitat, la qual cosa, urgeix canviar la nostra manera de pensar i de viure. La idea de la metamorfosi, més rica que la de la revolució, aporta l’esperança en un món millor". 

1 comentari:

  1. aquí no hi ha aqulla aplicació del cara-llibre:"m'agrada"?jejejejejeje

    ResponElimina