divendres, 15 de gener del 2010

Les 15 pel·lícules de 2006 que més m’han agradat o impactat

He elaborat una llista de les 15 pel·lícules filmades el 2006 que he pogut veure al cinema, en vídeo o a la tele. És evident que el mitjà ja ens condiciona la nostra visió, però en descàrrec meu us he de dir que sóc d’aquells que una vegada comença la pel·lícula, si m’interessa, ja no estic per res més. També és cert que no he vist totes les pel·lícules del 2006, algunes no tinc cap intenció de veure-les, d’altres no he tingut l’ocasió encara.

El criteri de selecció dels films ha estat que tinguessin 7 o més punts en la meva llista personal del web Filmaffinity .Dins d’aquest ordre també he tingut en compte la mitjana de puntuació que atorguen tots els usuaris d’aquest web que són uns quants milers. És a dir, el primer criteri prevalent és la meva valoració subjectiva i el segon criteri també subjectiu, el de la majoria.

Per tot això, en la llista elaborada trobareu les pel·lícules “conegudes i premiades” però també d’altres de minoritàries, poc conegudes o poc valorades que tenen per a mi i crec que també per a molts de nosaltres una qualitat notable.

No pretenc descobrir cap obra mestra; és molt difícil que una obra d’art passi desapercebuda per a tothom (crítics, espectadors i indústria). Durant el 2006, no he sabut trobar cap obra mereixedora de 9 o 10 punts.

Quatre pel·lícules amb una puntuació de 8

Els quatre primers films més ben valorats són de característiques, gèneres i nacionalitats ben diferents:

Das Leben der Anderen (La vida dels altres) ,  Alemanya; Òscar 2006 a la millor pel·lícula de parla no anglesa; millor pel·lícula de cine europeu 2006 i millor actor (Ulrich Mühe). La història d’un espia de la RDA.


Babel, EUA, Oscar a la millor banda sonora 2006; Cannes 2006: Millor direcció i premi del Jurat Ecumènic; 2006: Globus d’Or. Una gran producció interpretada, entre altres per Brat Pitt i  Cate Blanchet. Una pel·lícula sobre el món globalitzat.


Salvador (Puig Antic) Dirigida per Manuel Huerga, amb música de Lluís Llach i interpretada per Daniel Brühl és un drama ben interpretat, expressió d’un cine autèntic fins i tot per a l’ABC. "Sorprende por lo bien hecha y contada que está (...) Todo en 'Salvador' es de primera calidad (...) tiene empaque pero también sustancia." (E.R.M. Diario ABC)


This Is England   Regne Unit; British Independent Film Awards, 2007. És una cinta de cinema independent amb força èxit al Regne Unit i crec que relativament desconeguda a aquí. Narra la història d’un nen de 12 anys adoptat pels skinheads locals.

  



Onze pel·lícules amb una puntuació de 7





2 comentaris:

  1. Algunes d'aquestes pel·lícules les he pogut veure ben còmoda al sofa de casa meva. I amb algunes no m'he adormit, senyal que m'han interessat. Concretament La vida dels altres i Salvador. La millor per mi és la vida dels altres. Em va impactar i emocionar i de seguida vaig tenir ganes de dir que era art.

    En les dues em vaig quedar amb el bon guts d'una estètica no estètica. No sóc cap experta en art ni tant sols en sé una mica, però farta de la estètica ficció, agraieixo molt la cotidianitat bonica i lletja de les imatges d'ambudes pel·lícules

    ResponElimina
  2. Comentari de Gustau Gallardo,

    Gràcies pel teu article. Coincideixo plenament amb la teva selecció, encara que jo a “La vida de los otros” li posaria un 9. I potser també a “Babel”. “Salvador” i “Diario de un escándalo” també van ser de les meves preferides.

    Jo classifico cada any les pel·lícules per la data d’estrena a Catalunya, però he mirat les dates de producció i trobo a faltar a la teva llista dues pel·lícules fonamentals produïdes l’any 2006: “Cartas desde Iwo Jima” i “Banderas de nuestros padres”, totes dues de Clint Eastwood i mereixedores d’un excel·lent. Entre les produccions del 2006 que no inclous a la teva llista i que jo qualifico amb un notable hi ha: “United 93”, “Volver”, “Zodiac”, “El velo pintado”, “Irina Palm”, “El último rey de Escocia”, “En busca de la felicidad” i “Cars”. De les de la teva llista jo vaig qualificar també amb un notable: “El viento que agita la cebada”, “The history boys”, “Llach, la revolta permanent” i “Jo vaig servir al rei d’Anglaterra”.

    Salut,
    Gustau Gallardo

    ResponElimina