dissabte, 23 de gener del 2010

Un altre món és possible?

Sens dubte que hi pot haver un món més contaminat, més fred o mes calorós, més brut, més injust, però també hi pot haver un món més net, més sa, més humà, més equilibrat o més just.

Fins no fa gaire, els afers mundials eren cosa dels estats i dels governs en qui dipositàvem o ens prenien la nostra confiança. Després hem vist que molts d’aquests governs no eren sinó joguines d’un altre poder: les multinacionals, les corporacions financeres i allò que s’anomena “el mercat” que pretesament funcionava com una màquina quasi perfecta.

Però, vés per on! la crisi financera primer, la crisi econòmica després i la crisi de valors ara, ho està capgirant tot. O així ho sembla. Alguns diuen que no noten la crisi, d’altres que ja en sortim o que aviat tot tornarà a ser com abans. Josep Oliver, catedràtic d’economia aplicada adverteix que Catalunya no tornarà als nivells d’ocupació fins d’aquí a set anys, com les plagues bíbliques, afegeixo.

Tot plegat fa que alguns ens plategem: Què podem fer? Què hem de fer durant la crisi? Evidentment, sacs de paciència, però també reflexió i acció entenimentada. El meu propi lema és: “La crisi ens farà a tots més pobres (poc o molt), però si la sabem aprofitar podem ser més savis, més sans i més solidaris”

La societat del segle XXI, ja és molt diferent de la del segle XX. Només destaquem dos aspectes: la innovació científica i tecnològica afecta cada dia més la nostra manera de viure, de pensar o de comunicar-nos. I també la societat xarxa amb milers d’individus actius i d’organitzacions socials, humanitàries i de base que participen cada vegada més directament en la presa de decisions. Moltes d’aquestes organitzacions neixen per un fenomen concret i donen respostes i alternatives parcialment o molt eficaces. Aquest dies són notícia d’actualitat dos d’aquests moviments: El Fòrum Social Català i FETS.

El Fòrum Social Català (FSCat) és un espai de trobada obert, divers, plural, no confessional, no governamental i no partidari. És un espai d’intercanvi d’experiències, de debat, de mobilització i d’articulació d’entitats i de moviments socials que rebutgen el model actual de desenvolupament dels pobles i que es troben en un procés permanent de recerca i construcció d’alternatives. El Fòrum Social Català 2010 es celebrarà els dies 30 i 31 de gener de 2010 a la seu central de la Universitat de Barcelona i resta obert a ciutadans i entitats. Vegeu el programa provisional 


Un altre espai és FETS (Finançament Ètic i Solidari) que acaba d’organitzar una jornada de debat sobre “Finances ètiques i cultura de pau”. FETS ens pregunta: “Podem parlar de pau en una societat amb desigualtats creixents? Una economia que genera desigualtats és compatible amb una societat en pau? I respon: “La pau necessita una societat més justa, igualitària i humana. Per això, al costat de les entitats que treballen per fer front a la violència o la indústria armamentística, ens calen persones i organitzacions que construeixin una societat i una realitat econòmica basada en uns principis alternatius”. I afegeix Les finances ètiques són un instrument clau per potenciar totes les iniciatives que construeixen una economia social i solidària que no es pot entendre sinó formant part del moviment per la pau.









En resum, sembla clar que per imaginar un món millor no són suficients els aspectes socials i humanitaris, sinó que caldria tenir molt present l’economia social i solidària. En continuarem parlant...


1 comentari:

  1. m'ha agradat molt aquest article, i m'ha agradat molt la teva filosofia davant la crisi;)
    m'he mirat la web de FSCat, és mooolt interessant, hi ha mil xerrades!
    intentaré anar a alguna
    un petonas!!!!

    ResponElimina